Aangepast Gamen: Joysticks
Iedereen moet kunnen gamen, ook met een beperking.
Iedereen moet kunnen gamen, ook met een beperking.
Sinds 3 jaar heeft Rijndam Revalidatie een carrousel voor mensen met Parkinson. Het is een multidisciplinair revalidatietraject, dat volledig aansluit op de hulpvraag van de patiënt. Leraar biologie Rens vond er nieuwe balans, meer energie en bovenal vertrouwen in de toekomst.
Revalidatie.nl is vernieuwd en vanaf nu de gezamenlijke website van branchevereniging Revalidatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen.
Een typisch geval vrachtwagen en dode hoek. Zo beschrijft Anne Bosman (34) het ongeluk dat zij op haar 15e meemaakte toen ze naar scouting fietste. Ze hield er onder andere ernstige brandwonden aan over. Een intensieve revalidatie volgde.
‘Beweeg toch wat meer, da’s gezond voor je!’ Een advies dat iedereen – fitgirls & sportschooljongens uitgezonderd – wel eens krijgt. Maar wat zijn nou de aantoonbare voordelen van een actieve levensstijl? En wat verstaan we onder ‘bewegen’? Rienk Dekker, revalidatiearts en hoogleraar in het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft naast antwoorden ook enkele praktische tips.
Frank Sanders en Thomas Maas van WheelChair Mafia bereiken met hun sociale-mediakanalen een enorm publiek. Met passie en humor informeren en inspireren ze gehandicapte lotgenoten om het onderste uit het leven te halen. Wat drijft het duo in deze uit de hand gelopen hobby?
Onderzoekers van het Amsterdam UMC en UMC Utrecht delen de eerste hoopvolle resultaten van hersenscans van 2 patiënten met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Bij beide patiënten laat het beeld veel hersenontstekingen zien, iets wat nog niet eerder is aangetoond. Vakgenoten moeten de publicatie nog wel beoordelen.
Revalideren na zijn onderbeenamputatie vond Robbert Charoe topsport. Zeker ook omdat hij ook acuut blind was geworden. 5 jaar later leeft hij weer net zo actief als vóór die tijd.
Het Nijmeegse Radboudumc kreeg in 2017 de primeur om als eerste en enige ziekenhuis buiten de Verenigde Staten de smartwatch van Verily, bomvol sensoren voor medische toepassingen, te testen. Met de Parkinson op maat-studie deden honderden Nederlandse parkinsonpatiënten mee om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen. De eerste resultaten van de studie zijn nu gepubliceerd.
Digitale middelen kunnen het leven van patiënten makkelijker maken, bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson. Denk aan zorg op afstand door telemonitoring of beeldbellen. Ook apps kunnen helpen, bijvoorbeeld door oefeningen te doen of vragenlijsten in te vullen. We zetten 4 handige apps voor je op een rij.
Wat hebben jongeren écht nodig in hun revalidatie? Een team van ervaringsdeskundigen en professionals werkte in het project Zie Mij Nu & In De Toekomst samen om de aansluiting beter te krijgen. Van mismatch naar coöperatie, met de kracht van jongeren als uitgangspunt. “Revalideren leer je niet uit een boekje, maar in het echte leven.”
Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson? Hoe verloopt de ziekte? En wat zijn bijwerkingen van de medicatie? ProPark is een grootschalig onderzoek dat antwoorden op deze en andere vragen zoekt. Met als doel om in de toekomst behandelingen aan te bieden die beter op de individuele patiënt zijn afgestemd.
Hoe kun je dwarslaesiepatiënten beter informeren over de overgang van revalidatiecentrum naar hun thuissituatie? Daarover buigen Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) en revalidatiecentra zich.
Als je ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je daarvan eerst herstellen in het ziekenhuis of een brandwondencentrum. Vaak komt daarna nog een revalidatietraject, thuis of in een revalidatiecentrum.
Miljoenen Nederlanders hebben matige tot ernstige vermoeidheidsklachten. Flinke aantallen, maar de ideale medische aanpak is er nog niet. Daarom heeft Maastricht University onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er in de medische wereld nog veel onduidelijk is over vermoeidheid.
Wanneer je de diagnose Parkinson krijgt, verandert niet alleen je leven, maar ook dat van je familie. Om ondersteuning te bieden aan Parkinsonpatiënten en hun familieleden is het PPEP4ALL-programma in het leven groepen.
Cerebrale Parese (CP) is een hersenaandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat bij baby's. Op latere leeftijd hebben mensen met CP problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. CP is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.
Vallen, dingen niet goed vast kunnen houden, knoeien: kinderen met DCD ontwikkelen zich motorisch anders. Dat kan tot in de volwassenheid problemen geven. Vroeg een diagnose stellen en hulp krijgen, is dan ook belangrijk voor deze kinderen.
Voor wie een donororgaan heeft gekregen, is het vaak spannend om weer te gaan bewegen. Het vertrouwen in je eigen lichaam heeft namelijk een deuk opgelopen. Toch kan bewegen of sporten na een transplantatie vaak prima, en is dat juist goed.
Amputatie van een lichaamsdeel is een ingrijpende operatie. Hoe ziet het herstel na die ingreep eruit? Van wondzorg tot fantoomgevoel en revalidatie: een overzicht.
Een groot herseninfarct vraagt om snelle, juiste behandeling. Dat verkleint namelijk de kans op ernstige gevolgen. Onderzoekers hebben nu nieuwe inzichten opgedaan die helpen de behandeling verder te verbeteren.
Heb je klachten aan je spieren, botten of pezen die een huisarts of fysiotherapeut niet kan behandelen? Dan word je verwezen naar een orthopeed. Deze arts kan bijvoorbeeld helpen bij klachten aan gewrichten door slijtage, pijn of stijfheid bij een gewrichtsprothese, pijn in de spieren door een blessure of bij botklachten door een breuk.
Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis. Misschien moet iemand een tijdje naar een revalidatiecentrum en kan hij of zij niet alle dingen meer doen die daarvoor zo gewoon waren. Ook op het leven van de partner of andere naasten heeft een beroerte een behoorlijke impact. Deze tips helpen overeind te blijven.
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland stijgt het aantal jonge mensen met Parkinson.
De nieuwe website voor Revalidatie Magazine is gelanceerd. Daarmee is het magazine compleet vernieuwd. Het is nu een volledig interactief platform voor de laatste ontwikkelingen van de revalidatiesector.
Amputatie is het afzetten van een deel van het lichaam, zoals een been of arm. Een ingreep die artsen alleen uitvoeren als het echt niet anders kan. In welke gevallen is amputatie bijvoorbeeld nodig?
Pijn en stijfheid aan spieren, botten, pezen en gewrichten: dat is waar reuma om bekend staat. Onder reuma vallen wel meer dan 100 verschillende aandoeningen.
Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onderzoekt de werking van de mymobility® app. Deze app ondersteunt patiënten die een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup krijgen bij elke stap binnen het behandeltraject. De app moet onrust wegnemen, de behandeling effectiever maken en het aantal bezoeken aan de polikliniek verminderen. Wereldwijd nemen 10.000 patiënten deel aan het onderzoek.
Een beroerte noemen we ook wel cerebrovasculair accident (CVA). Het is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Wat zijn de verschillen? Welke symptomen horen bij een beroerte en hoe ziet de behandeling eruit?
Een klein deel van de mensen die corona heeft gehad, houdt daar schade aan longen, hersenen, zenuwen of andere organen aan over. Deze patiënten hebben soms medische revalidatie nodig. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor andere patiënten met orgaanschade. Er zijn daarnaast vrij veel mensen die na besmetting met het coronavirus langere tijd klachten houden, zonder dat er sprake is van orgaanschade. Dit wordt ook wel Post Acute Sequelae of COVID-19 Syndrome (PASC) of long COVID genoemd. Long staat hierin voor het Engelse woord voor lang en heeft dus niets te maken met je longen. De klachten kunnen enkele weken duren, maar ook meerdere maanden. Van welke klachten kun je last hebben bij long COVID en wat kun je er aan doen?
Revalidatiecheck.nl heeft de jaarcijfers van 2020 gepubliceerd. Revalidatie-instellingen houden veel gegevens bij die iets zeggen over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden of het aantal patiënten dat de revalidatie-instelling aanbeveelt bij andere patiënten. Ook worden cijfers bijgehouden over het resultaat van een behandeling. Al deze informatie staat op Revalidatiecheck.
Bij de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) sterven de motorische zenuwen langzaam af. De ziekte is progressief en leidt tot spierverzwakking en -verlamming. Dingen als bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker. ALS verergert meestal snel en is niet te genezen. De ziekte komt voor bij 3 van de 100.000 mensen. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose.
Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, die bijvoorbeeld kan ontstaan bij een gebroken rug of nek, of een tumor. De zenuwbanen in het ruggenmerg worden dan onderbroken, waardoor prikkels die aanzetten tot beweging niet meer doorgegeven kunnen worden. Het resultaat is een gedeeltelijke of totale verlamming. Daarnaast kunnen ook gevoelszenuwen uitvallen en kunnen er onder meer problemen ontstaan met de blaas- en darmfunctie. Ook pijnklachten of spasmen zijn mogelijk. Revalidatie kan helpen om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren en te leren omgaan met beperkingen.
Parkinson is een progressieve hersenaandoening, waarbij de aansturing van bewegingen wordt aangetast. De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte waarbij men langzaam achteruit gaat. Er bestaan geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen.
Nederlanders gaan steeds vaker online om informatie te zoeken over gezondheid en leefstijl. Dat blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de Nederlanders, bijna 80%, gebruikte in de eerste helft van 2020 internet om onder meer informatie te zoeken over ziekten, voeding of beweging.
Als je langer dan 3 maanden pijn hebt, spreken we van chronische pijn. Bij chronische pijn heeft de pijn over het algemeen geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Als je last hebt van chronische pijn, duurt de pijn langer en/of is de pijn erger dan verwacht. Dat laatste geldt bijvoorbeeld na herstel van een ziekte of beschadiging. De pijn kan op verschillende dingen invloed hebben: je conditie, stemming, denken en doen, je sociale contacten en dagelijkse activiteiten. Wij geven je 7 tips die kunnen helpen bij revalidatie van chronische pijn.
Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: dat zijn de hersenen en het ruggenmerg. MS is niet te genezen, maar revalidatie kan het leven met MS wel makkelijker maken. Wij geven je 6 tips die kunnen helpen bij revalidatie bij MS.
Hand- en polsproblemen zijn er in allerlei soorten en maten. Carpale tunnelsyndroom, een trigger finger of artrose zijn slechts een paar voorbeelden van hand- en polsklachten. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, geven wij je 5 tips om hand- en polsproblemen te voorkomen.
Wat kun je doen als je gaat revalideren bij ernstige vermoeidheid? Bij deze vorm van vermoeidheid voel je je extreem moe, zonder dat je je hebt ingespannen. Rust nemen helpt niet of weinig. Ook kunnen er bij ernstige vermoeidheid andere klachten optreden, zoals hoofd- en buikpijn of misselijkheid. Wij geven je 6 tips voor revalidatie bij vermoeidheid.
Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van zorg, hebben revalidatie-instellingen de website Revalidatiecheck gemaakt. Vanaf 1 september vind je op de website Revalidatiecheck de kwaliteitscijfers van behandelingen in 43 instellingen voor medisch specialistische revalidatie in Nederland.
Patiënten die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen, kunnen daarna kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Revalidatie is dan nodig voor het verdere herstel. Het verschilt per patiënt welke revalidatiebehandeling nodig is.