Artikelen

Is meer bewegen écht zo gezond voor revalidanten? Hoogleraar Rienk Dekker levert bewijs

‘Beweeg toch wat meer, da’s gezond voor je!’ Een advies dat iedereen – fitgirls & sportschooljongens uitgezonderd – wel eens krijgt. Maar wat zijn nou de aantoonbare voordelen van een actieve levensstijl? En wat verstaan we onder ‘bewegen’? Rienk Dekker, revalidatiearts en hoogleraar in het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft naast antwoorden ook enkele praktische tips.

Smartwatch geeft inzicht in ziekteverloop Parkinson

Het Nijmeegse Radboudumc kreeg in 2017 de primeur om als eerste en enige ziekenhuis buiten de Verenigde Staten de smartwatch van Verily, bomvol sensoren voor medische toepassingen, te testen. Met de Parkinson op maat-studie deden honderden Nederlandse parkinsonpatiënten mee om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen. De eerste resultaten van de studie zijn nu gepubliceerd.

Revaliderende jongere voelt zich niet altijd begrepen

Wat hebben jongeren écht nodig in hun revalidatie? Een team van ervaringsdeskundigen en professionals werkte in het project Zie Mij Nu & In De Toekomst samen om de aansluiting beter te krijgen. Van mismatch naar coöperatie, met de kracht van jongeren als uitgangspunt. “Revalideren leer je niet uit een boekje, maar in het echte leven.”

Oorzaken van en revalidatie bij Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is een hersenaandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat bij baby's. Op latere leeftijd hebben mensen met CP problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. CP is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

Onderzoek naar slimme app bij gewrichtsvervangende operaties

Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onderzoekt de werking van de mymobility® app. Deze app ondersteunt patiënten die een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup krijgen bij elke stap binnen het behandeltraject. De app moet onrust wegnemen, de behandeling effectiever maken en het aantal bezoeken aan de polikliniek verminderen. Wereldwijd nemen 10.000 patiënten deel aan het onderzoek.

Langdurige klachten na corona-infectie of long COVID

Een klein deel van de mensen die corona heeft gehad, houdt daar schade aan longen, hersenen, zenuwen of andere organen aan over. Deze patiënten hebben soms medische revalidatie nodig. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor andere patiënten met orgaanschade. Er zijn daarnaast vrij veel mensen die na besmetting met het coronavirus langere tijd klachten houden, zonder dat er sprake is van orgaanschade. Dit wordt ook wel Post Acute Sequelae of COVID-19 Syndrome (PASC) of long COVID genoemd. Long staat hierin voor het Engelse woord voor lang en heeft dus niets te maken met je longen. De klachten kunnen enkele weken duren, maar ook meerdere maanden. Van welke klachten kun je last hebben bij long COVID en wat kun je er aan doen?

Revalidatiecheck publiceert jaarcijfers 2020 voor patiënten

Revalidatiecheck.nl heeft de jaarcijfers van 2020 gepubliceerd. Revalidatie-instellingen houden veel gegevens bij die iets zeggen over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden of het aantal patiënten dat de revalidatie-instelling aanbeveelt bij andere patiënten. Ook worden cijfers bijgehouden over het resultaat van een behandeling. Al deze informatie staat op Revalidatiecheck.

Diagnose ALS: wat kun je doen voor de beste kwaliteit van leven?

Bij de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) sterven de motorische zenuwen langzaam af. De ziekte is progressief en leidt tot spierverzwakking en -verlamming. Dingen als bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker. ALS verergert meestal snel en is niet te genezen. De ziekte komt voor bij 3 van de 100.000 mensen. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose.

Revalidatie bij een dwarslaesie: waar moet je aan denken?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, die bijvoorbeeld kan ontstaan bij een gebroken rug of nek, of een tumor. De zenuwbanen in het ruggenmerg worden dan onderbroken, waardoor prikkels die aanzetten tot beweging niet meer doorgegeven kunnen worden. Het resultaat is een gedeeltelijke of totale verlamming. Daarnaast kunnen ook gevoelszenuwen uitvallen en kunnen er onder meer problemen ontstaan met de blaas- en darmfunctie. Ook pijnklachten of spasmen zijn mogelijk. Revalidatie kan helpen om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren en te leren omgaan met beperkingen.

Internet steeds populairder voor informatie over gezondheid

Nederlanders gaan steeds vaker online om informatie te zoeken over gezondheid en leefstijl. Dat blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de Nederlanders, bijna 80%, gebruikte in de eerste helft van 2020 internet om onder meer informatie te zoeken over ziekten, voeding of beweging.

Chronische pijn? Deze 7 tips kunnen helpen

Als je langer dan 3 maanden pijn hebt, spreken we van chronische pijn. Bij chronische pijn heeft de pijn over het algemeen geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Als je last hebt van chronische pijn, duurt de pijn langer en/of is de pijn erger dan verwacht. Dat laatste geldt bijvoorbeeld na herstel van een ziekte of beschadiging. De pijn kan op verschillende dingen invloed hebben: je conditie, stemming, denken en doen, je sociale contacten en dagelijkse activiteiten. Wij geven je 7 tips die kunnen helpen bij revalidatie van chronische pijn.

6 tips voor revalidatie bij vermoeidheid

Wat kun je doen als je gaat revalideren bij ernstige vermoeidheid? Bij deze vorm van vermoeidheid voel je je extreem moe, zonder dat je je hebt ingespannen. Rust nemen helpt niet of weinig. Ook kunnen er bij ernstige vermoeidheid andere klachten optreden, zoals hoofd- en buikpijn of misselijkheid. Wij geven je 6 tips voor revalidatie bij vermoeidheid.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen