Met deze 5 tips voorkom je hand- en polsproblemen

Hand- en polsproblemen zijn er in allerlei soorten en maten. Carpale tunnelsyndroom, een trigger finger of artrose zijn slechts een paar voorbeelden van hand- en polsklachten. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, geven wij je 5 tips om hand- en polsproblemen te voorkomen.

1. Beweeg je hand en pols voldoende door oefeningen te doen

Als je kantoorwerk doet en dus veel achter je computer zit, kun je gedurende de dag last krijgen van je hand of pols. Om de kans op klachten aan je hand of pols te verkleinen, is het goed om in de loop van de dag je hand en pols genoeg te bewegen. Bijvoorbeeld door even van je computer weg te zijn en wat oefeningen te doen, zoals het rekken en strekken van de vingers of ronddraaien van de pols. Zo houd je deze gewrichten soepel.

2. Hand- en polsklachten voorkomen? Stop met roken

Een veelvoorkomende klacht aan de hand en pols is reumatoïde artritis. Hand- en polsklachten als gevolg van reumatoïde artritis ontstaan doordat het lichaam afweerstoffen maakt tegen de eigen gewrichten. Die afweerstoffen gaan aan de binnenkant van de gewrichten zitten en zorgen daar voor een ontsteking. Waarom iemand die afweerstoffen maakt, is niet bekend. Wel is bekend dat roken de kans vergroot dat iemand de afweerstoffen gaat maken. Als je rookt, doe je er dus goed aan daarmee te stoppen om problemen aan je hand en pols te voorkomen.

3. Last van artrose? Blijf bewegen, maar voorkom overbelasting

Ook artrose is een klacht die veel voorkomt aan de hand en pols. Bij artrose verandert het kraakbeen van de handgewrichten. De klachten zijn stijfheid en pijn in de pols, vinger of duim. Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Een oefentherapeut kan laten zien welke oefeningen je (thuis) kunt doen.

4. Wissel staand en zittend werken af om hand- en polsproblemen te voorkomen

RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door herhalende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Kijk dus uit dat je teveel dezelfde bewegingen achter elkaar doet. Je kunt dit ook voorkomen door af te wisselen in staand en zitten werken. Dat zorgt voor het aan- en ontspannen van verschillende spieren, ook in de hand en pols.

5. Wen jezelf aan om handelingen niet met één hand te doen

Vaak ontstaan chronische klachten door (subtiele) overbelasting en de reden hiervoor hoeft niet in het overbelaste deel van het lichaam zelf te zitten. Als bijvoorbeeld je linkerhand pijn doet, ga je je rechterhand meer gebruiken om die pijn te vermijden. Daardoor kan je rechterhand overbelast raken, terwijl daar in eerste instantie niets mis mee is. Het kan ook zijn dat je door een pijnklacht in het verleden jezelf hebt aangewend bepaalde handelingen op een manier uit te voeren die extra belastend is voor je pols.

Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van hand- en polsproblemen? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen. Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen