Hoopvolle resultaten hersenscans bij 2 longcovidpatiënten

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en UMC Utrecht delen de eerste hoopvolle resultaten van hersenscans van 2 patiënten met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Bij beide patiënten laat het beeld veel hersenontstekingen zien, iets wat nog niet eerder is aangetoond. Vakgenoten moeten de publicatie nog wel beoordelen.

Wat is long covid?

Een deel van mensen die corona hebben gehad, houdt langdurig klachten. Dat wordt ‘long (langdurige) covid’ genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.

Meer hersenontstekingen bij long covid

Beide longcovidpatiënten, een man en een jongere vrouw, ondergingen binnen deze studie een kostbare en ingrijpende hersenscan. De beelden laten zien dat zij in het hele brein veel meer hersenontstekingen hebben, vergeleken met beelden van gezonde mensen van vóór de coronapandemie. Er is meer onderzoek nodig bij diverse patiënten om meer te weten te komen over het belang van deze eerste resultaten.

Overzicht van onderzoek naar long covid

ZonMw maakt meerdere onderzoeken mogelijk naar long covid. Meer informatie over deze onderzoeken en eerder behaalde resultaten zijn te vinden op de website van ZonMw.

Meer informatie over langdurige klachten na COVID-19

  • Lees ook het artikel Revalidatie na een corona-infectie.
  • De website c-support.nu, opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), kan uitkomst bieden. Deze site is speciaal voor patiënten die langdurig klachten hebben na een covidinfectie en niet opknappen na hulp van een fysio- of ergotherapeut. C-support kan in overleg bemiddelen of de patiënt gezien moet worden door een revalidatiearts.
  • Heb je langdurige klachten na long covid? Blijf er niet mee rondlopen en bespreek de mogelijkheden met je huisarts.
Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen