Cerebrale Parese

Revalidatie bij Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is een aandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat. De oorzaak is een hersenbeschadiging die een baby oploopt tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Mensen met CP hebben problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. Cerebrale Parese is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

Cerebrale Parese

Kinderen

Kinderen met Cerebrale Parese hebben moeite met bewegen, zoals omrollen, kruipen, zitten, lopen, grijpen of reiken. De ontwikkeling komt later, of niet goed op gang. Kinderen kunnen ook stoornissen hebben op het vlak van taal, spraak of het cognitieve vermogen. Spasticiteit en coördinatieproblemen zijn veel gehoorde klachten.

Met revalidatie leren kinderen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren, thuis en op school. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de loopvaardigheid of een andere manier om je te verplaatsen, en er is aandacht voor communicatiemogelijkheden.

Volwassenen

Klachten als gevolg van CP houden niet op als je volwassen wordt. Ook volwassenen met CP ondervinden in het dagelijks leven beperkingen als gevolg van hun aandoening. Het gaat hierbij om stoornissen op het vlak van taal, spraak, het bewegingsapparaat of het cognitieve vermogen. Ook spasticiteit en coördinatieproblemen komen voor.

Artikelen

Oorzaken van en revalidatie bij Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is een hersenaandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat bij baby's. Op latere leeftijd hebben mensen met CP problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. CP is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen