Beroerte bij je partner: hoe ga je daarmee om?

Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis. Misschien moet iemand een tijdje naar een revalidatiecentrum en kan hij of zij niet alle dingen meer doen die daarvoor zo gewoon waren. Ook op het leven van de partner of andere naasten heeft een beroerte een behoorlijke impact. Deze tips helpen overeind te blijven.

Wat is een beroerte precies?


De termen Cerebro Vasculair Accident (CVA) en beroerte worden vaak door elkaar gebruikt. CVA is de verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. CVA betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Het gevolg is dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen.

Aandacht voor je partner

Bij een beroerte komt je partner in een medische mallemolen terecht en wordt hij of zij waarschijnlijk van het ziekenhuis naar revalidatiecentrum begeleid. Artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten: allerlei zorgprofessionals staan je partner bij. Het is fijn dat daar zoveel aandacht voor is; het zorgt er namelijk voor dat iemand hopelijk steeds meer de oude wordt. Maar ook voor de partner, vader, moeder, kind of andere naaste van de patiënt, is aandacht nodig.

 1. Praat met een professional
  Je ziet je partner misschien veranderen. Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen niet meer herkent na de beroerte. Het is belangrijk over dit soort dingen te praten. Met familie of vrienden, of met een professional als je daar behoefte aan hebt. Een praktijkondersteuner, psycholoog, psychotherapeut of maatschappelijk werker kan een luisterend oor bieden. Ook kan een professional je helpen met praktische zaken zoals het oppakken van je werk.

 2. Neem tijd voor jezelf
  Grote kans dat je er continu voor je partner wil zijn. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap, maar het is ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld voor hobby’s, sport of leuke dingen met familie of vrienden. Als je zelf goed in je vel zit, kun je er ook beter zijn voor je partner. Misschien wil een familielid of vriend(in) op dat moment bij je partner zijn. Of wellicht kom je in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget (PGB), waardoor je iemand kunt inschakelen om op bepaalde momenten voor je partner te zorgen.

 3. Geef je partner complimenten
  Waarschijnlijk is het best even wennen als je partner weer thuiskomt na een periode in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Voor je partner is het belangrijk om veel oefeningen te doen tijdens de revalidatie. Dit helpt bij het herstel. Jij kunt daar als naaste bij helpen. Langzaam leer je ook dingen herkennen. Wanneer krijgt je naaste te veel prikkels? Is hij of zij echt verdrietig of somber of is het boosheid omdat dingen niet meer lukken? Geef elkaar complimenten voor alle dingen die goed gaan. Dat werkt positief voor jullie beiden.

 4. Beweeg genoeg en eet gezond
  Het ligt misschien voor de hand, maar door goed voor jezelf te zorgen, voel je je ook beter. Probeer dus gezond te eten en genoeg te bewegen.

 5. Ga je partner niet betuttelen
  Iemand die een beroerte heeft gehad, kan meestal nog veel zelf. Je wil misschien zelf alles even snel regelen en oplossen. Probeer dat toch niet te doen. Als iemand na een beroerte geen eigen dingen kan doen, dan kan dat soms juist somber maken.

 6. Maak duidelijke afspraken
  Het is goed om duidelijke afspraken te maken met je partner en andere betrokkenen. Bijvoorbeeld wie wat doet en waar je partner hulp bij nodig heeft. Deel je tijd goed in, zodat duidelijk is wanneer je mantelzorger bent en wanneer niet.

Meer informatie

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen