Parkinsonpatiënten zelf expert in PPEP4ALL-behandelprogramma

Wanneer je de diagnose Parkinson krijgt, verandert niet alleen je leven, maar ook dat van je familie. Om ondersteuning te bieden aan Parkinsonpatiënten en hun familieleden is het PPEP4ALL-programma in het leven groepen.

Psychische en psychosociale gevolgen Parkinson begeleiden

PPEP4ALL is een speciaal programma dat handvatten biedt om de psychische en psychosociale gevolgen van de ziekte van Parkinson te begeleiden. PPEP4ALL staat voor ‘Patiënt en Partner Educatie Programma voor Alle chronische ziekten.’

Zelfredzaamheid, acceptatie en zelfstandigheid

Het programma PPEP4ALL draait om zelfredzaamheid, acceptatie en zelfstandigheid bevorderen. Het kan een aanvulling zijn op de medische behandeling om de bijeenkomsten bij te wonen. Tijdens de behandelingen is vaak weinig ruimte en tijd voor de psychische en sociale gevolgen van de ziekte van Parkinson. De begeleiders binnen het programma hebben vooral een coachende rol; de patiënten en partners zijn de experts. Deelnemers worden ingedeeld in leeftijdscategorieën. Dit zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en tips kunt delen.

Ervaringen delen en hart luchten

PPEP4ALL kan als paar doorlopen worden, al word je tijdens de bijeenkomsten wel van elkaar gescheiden. Hierdoor durf je je vaak beter uit te spreken over waar je tegenaan loopt. Ook kun je in je eigen groep ervaringen delen en je hart luchten bij gelijkgestemden. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en de echtparen behandelen vrijwel tegelijk dezelfde onderwerpen waardoor je de sessies na afloop thuis kunt bespreken.

Meer informatie over de ziekte van Parkinson

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen