Spierziekten

Revalidatie bij spierziekten

Neuromusculaire aandoeningen (NMA) is een verzamelnaam voor een groot aantal ziekten van de spieren zelf (spierziekten), of van de zenuwen die de spieren aansturen. Hierdoor kunnen de spieren niet of niet voldoende functioneren, en nemen verschillende lichaamsfuncties vaak geleidelijk af. Een andere naam voor spierziekte is myopathie. Een ziekte van alleen de zenuwen wordt ook wel neuropathie genoemd.

Spierziekten

Mensen met spierziekten hebben vaak krachtsverlies in de armen en benen. Ook kunnen mensen last hebben van vermoeidheid, pijn in gewrichten en/of spieren, minder goed tegen kou kunnen, minder uithoudingsvermogen en in sommige gevallen problemen met slikken of ademhalen. Wanneer de zenuwen aangedaan zijn is er soms ook een veranderd gevoel of tintelingen, en een verandering in de spierspanning (spasticiteit).

Er zijn ongeveer 600 verschillende spierziekten, waarvan een deel erfelijk is. De meeste spierziekten zijn niet te genezen. Medisch specialistische revalidatie kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren, met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld door mee te denken over oplossingen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, door het geven van spiertraining, advies bij vermoeidheid of leren omgaan met hulpmiddelen. Ook is er aandacht voor de psychische en sociale gevolgen van een spierziekte, voor jezelf en je omgeving.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen