Mensen met dwarslaesie voelen zich thuis in het diepe geworpen
Hoe kun je dwarslaesiepatiënten beter informeren over de overgang van revalidatiecentrum naar hun thuissituatie? Daarover buigen Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) en revalidatiecentra zich.
Informatie bij dwarslaesie beklijft niet
Aanleiding is een onderzoek van Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON), de belangenvereniging voor mensen met een laesie en hun naasten, onder haar leden. Daaruit blijkt dat veel informatie niet beklijft. En dat is wel belangrijk. Want de switch van ‘alle ondersteuning en voorzieningen aanwezig’ naar ‘op jezelf en je naasten teruggeworpen worden’, is zeer ingrijpend.
Ruimte voor verbetering bij dwarslaesie
22 van de 80 aangeschrevenen die de afgelopen 2 jaar een laesie hebben opgelopen, meldden zich voor een interview bij DON. De uitkomst van het DON-onderzoek is, kort door de bocht: er gaat veel goed bij de overgang, maar er is ruimte voor verbetering, met name als het om informatieoverdracht gaat.
Nauwelijks contact met ervaringsdeskundigen
Zo blijkt de helft van de onderzoekdeelnemers niet te weten dat er nazorgpoli’s zijn. Verder is er in die eerste zo moeilijke maanden thuis geen of nauwelijks contact met de ervaringsdeskundigen van DON, terwijl de gesprekken met deze lotgenoten tijdens de klinische fase zo op waarde worden geschat.
Lees het hele artikel op de site van Revalidatie Magazine.
Meer informatie over dwarslaesie
- Lees meer over revalidatie bij dwarslaesie.
- Revalidatie bij een dwarslaesie: waar moet je aan denken?