Soorten reuma en hoe je ze behandelt

Pijn en stijfheid aan spieren, botten, pezen en gewrichten: dat is waar reuma om bekend staat. Onder reuma vallen wel meer dan 100 verschillende aandoeningen.

In Nederland krijgen iedere dag zo’n 700 mensen de diagnose reuma. Reuma kan op iedere leeftijd ontstaan, maar hoe precies is nog niet bekend. Reuma geeft vaak wisselende klachten: de ene dag meer dan de andere. Naast pijn en stijfheid komt ook vermoeidheid veel voor. In veel gevallen is reuma een chronische aandoening en bestaan de klachten dus langer dan 3 maanden.

Soorten reuma

Er bestaan verschillende soorten reuma:

  • Ontstekingsreuma/auto-immuunziekte

Bij deze vorm van reuma raken gewrichten ontstoken doordat het lichaam de eigen gezonde cellen aanvalt. Het ontstoken gebied kan dik en warm zijn. Bekende varianten van ontstekingsreuma/auto-immuunziekte zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew.

Bij osteoporose wordt het bot steeds zwakker en verandert langzaam de structuur van het bot. Botbreuken komen dan vaker voor.

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose wordt het kraakbeen van gewrichten steeds dunner. Soms verdwijnt het helemaal.

Bij jicht is het urinezuurgehalte in het bloed te hoog. Hierdoor ontstaan er urinezuurkristallen die zich in een gewricht nestelen. Dit kan pijnlijke aanvallen veroorzaken.

Bij weke delen-reuma is er sprake van aandoeningen aan pezen, spieren en slijmbeurzen. De bekendste variant is fibromyalgie.

Behandeling van reuma

Reuma is niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. In veel gevallen gebeurt dat met medicijnen. Dat kunnen pijnstillers zijn, maar ook ontstekingsremmers of afweer-onderdrukkende medicijnen. Het type medicatie hangt onder andere af van het soort reuma en de klachten. Soms is bij reuma een operatie nodig, bijvoorbeeld als gewrichten beschadigd zijn geraakt door de aandoening.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat bewegen lastiger is door reuma. Er zijn verschillende hulpmiddelen die uitkomst kunnen bieden. Denk aan hulpmiddelen voor in het huishouden, om te kunnen werken of autorijden. Je arts kan meedenken in mogelijkheden.

Meer informatie

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen