Veel onduidelijk over ernstige vermoeidheid, blijkt uit onderzoek

Miljoenen Nederlanders hebben matige tot ernstige vermoeidheidsklachten. Flinke aantallen, maar de ideale medische aanpak is er nog niet. Daarom heeft Maastricht University onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er in de medische wereld nog veel onduidelijk is over vermoeidheid.

Miljoenen Nederlanders hebben matige tot ernstige vermoeidheidsklachten. Flinke aantallen, maar de ideale medische aanpak is er nog niet. Daarom heeft Maastricht University onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er in de medische wereld nog veel onduidelijk is over vermoeidheid.

Wat veroorzaakt de vermoeidheidsklachten precies? En hoe zijn ze het beste te behandelen? 2 onderzoekers van de Limburgse universiteit hebben hierover zoveel mogelijk kennis verzameld, om een stap in de richting te zetten van betere zorg bij vermoeidheid.

Chronisch zieken vaker vermoeid

De onderzoekers hebben onder andere ontdekt dat mensen met 1 of meer chronische ziekten vaker last hebben van vermoeidheidsklachten. In ons land hebben zo’n 9 miljoen mensen minstens 1 chronische ziekte, zoals diabetes, astma of reuma. Mensen met een chronische ziekte hebben wel 2 keer zoveel kans op vermoeidheidsklachten; mensen zonder chronische ziekte hebben 10 tot 15% kans op vermoeidheidsproblemen. Hoe meer chronische aandoeningen iemand heeft, hoe vaker er sprake is van (ernstige) vermoeidheid.

Ook ernstig vermoeid zonder chronische ziekte

Toch zeggen de onderzoekers dat dit niet betekent dat je met een chronische ziekte altijd te maken krijgt met vermoeidheidsklachten. En dat je net zo goed last van (ernstige) vermoeidheid kunt hebben als je verder niet ziek bent. Het maakt ook niet hoe ernstig de chronische aandoening is: dit zegt niets over wel of geen vermoeidheidsklachten krijgen. Of over hoe ernstig die klachten zijn. Zorgverleners zouden daarom verder moeten kijken dan alleen de chronische ziekte, zeggen de Maastrichtse onderzoekers.

Samenhang met vermoeidheidsklachten

Uit het onderzoek blijkt dat de volgende dingen wél met ernstige vermoeidheidsklachten samenhangen:

Verder is er nog veel onduidelijk: de Maastricht University zou graag zien dat er meer onderzoek komt naar de oorzaken van vermoeidheid en het succes van behandelingen.

Praten over vermoeidheid

Ook zou het helpen als zorgverleners en patiënten vaker praten over vermoeidheidsklachten. Dit gebeurt bij de meeste patiënten weinig tot nooit, blijkt uit een enquête van de universiteit.

*De kennissynthese is uitgevoerd door de Maastricht University, in opdracht van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw.

Meer informatie over vermoeidheid

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen