Revalidatie bij MS: 6 dingen die je zelf kunt doen

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: dat zijn de hersenen en het ruggenmerg. MS is niet te genezen, maar revalidatie kan het leven met MS wel makkelijker maken. Wij geven je 6 tips die kunnen helpen bij revalidatie bij MS.

Bij MS ontstaan op meerdere plaatsten in het centrale zenuwstelsel ontstekingen en later harde plekken. Hierdoor werkt het centrale zenuwstelsel niet meer goed. Dit kan verschillende soorten klachten geven, waaronder verlammingen en gevoelsverstoringen, vermoeidheid, cognitieve problemen, blaas- en darmstoornissen, seksuele problemen, visuele problemen en soms problemen met spreken en slikken. Het is verstandig om al in het beginstadium van multiple sclerose naar een revalidatiearts te gaan.

Soorten klachten

Welke klachten iemand met MS krijgt, hangt af van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen zich voordoen. Bevindt de ontsteking zich in het deel van het zenuwstelsel dat de motoriek regelt? Dan kun je problemen krijgen met lopen. Als de oogzenuwen zijn aangetast, ga je slechter zien. Een veelvoorkomende klacht is vermoeidheid. Ook kun je te maken krijgen met evenwichts-, spraak- of blaasproblemen, gevoelloze plekken of tintelingen.

Behandelteam

Bij revalidatie bij MS probeert een deskundig behandelteam je te leren zo goed mogelijk om te gaan met de beperkingen bij dagelijkse activiteiten. Dat doen ze door je advies te geven en door te oefenen met hoe je bepaalde activiteiten kunt uitvoeren. Zo nodig met medicatie, hulp of aanpassingen. Ook leren ze hoe je je energie het best kunnen verdelen. Een behandelteam van MS kan uit verschillende deskundigen bestaan:

  • Revalidatiearts;
  • Neuroloog; 
  • Oogarts; 
  • Uroloog; 
  • Fysiotherapeut; 
  • Ergotherapeut; 
  • Logopedist; 
  • Maatschappelijk werker; 
  • MS-verpleegkundige; 
  • Psycholoog. 

Ook kan er een sporttherapeut of creatief therapeut worden ingeschakeld om je extra te ondersteunen tijdens je revalidatie.

Deze tips kunnen helpen als je MS hebt en gaat revalideren. 

1. Zorg voor voldoende beweging

Het is voor iedereen verschillend hoeveel en welke beweging of sport bij hem of haar past. Regelmatig bewegen kan bij veel MS-patiënten zorgen voor minder vermoeidheid. Er is bovendien steeds meer bewijs dat lichaamsbeweging een gunstig effect heeft bij de behandeling van MS. Het zou het evenwicht, stijfheid en spasticiteit doen verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld oefenen op een speciale loopband, om zo de loopvaardigheid te verbeteren. Door regelmatig hierop te trainen, loop je minder risico om te vallen én vermindert de angst hiervoor.

2. Zoek je lichamelijke grenzen op

Het kan af en toe best goed zijn om je lichamelijke grens op te zoeken, bijvoorbeeld met sporten of bewegen, en daar overheen te gaan. Alleen op deze manier weet jij waar jouw grenzen liggen en kun je ze bewaken. Luister hierbij goed naar je lichaam.

3. Verdeel je energie

Samen met een fysio- en ergotherapeut kun je kijken hoe je je energie het best over de dag kunt verdelen. Je leert bijvoorbeeld om te gaan met je vermoeidheid. Ook bij de keuze van hulpmiddelen voor bijvoorbeeld lopen kan de fysiotherapeut adviseren.

4. Houd rekening met weersomstandigheden

Warmte kan bij sommige MS-patiënten de klachten verergeren. Ook zijn er patiënten die juist slechter functioneren in een koude of vochtige omgeving en daardoor klachten krijgen. Als dit voor jou geldt, probeer daar dan rekening mee te houden, bijvoorbeeld in je vakantiekeuze. Let goed op wanneer zich een plotselinge verandering van je klachten voordoet. Dan kun je een volgende keer maatregelen nemen, zodat je geen of minder last krijgt.

5. Rook je? Probeer te stoppen

Roken verergert MS. Daarom is het belangrijk te stoppen met roken. Er zijn verschillende professionals of methodes die je daarbij kunnen helpen.

6. Denk aan je naasten

Ook voor je omgeving kan het heftig zijn dat een dierbare MS heeft. Misschien heb je hulp nodig met bepaalde dingen, zoals douchen of naar het toilet gaan. Bij revalidatie bij MS is er ook hulp en aandacht voor de omgeving, zoals je partner, kinderen of ouders. Ze krijgen uitleg over de ziekte en leren hoe ze hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.

Vergelijk revalidatie-instellingen bij MS

Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van hand- en polsproblemen? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen. Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen