4 handige apps voor patiënten met Parkinson

Digitale middelen kunnen het leven van patiënten makkelijker maken, bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson. Denk aan zorg op afstand door telemonitoring of beeldbellen. Ook apps kunnen helpen, bijvoorbeeld door oefeningen te doen of vragenlijsten in te vullen. We zetten 4 handige apps voor je op een rij.

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een progressieve hersenaandoening, waarbij de aansturing van bewegingen wordt aangetast. Parkinson is een chronische ziekte waarbij men langzaam achteruit gaat. Er bestaan geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Apps kunnen helpen in het leven van parkinsonpatiënten.

1. Sanacoach Parkinson

In de Sanacoach Parkinson-app vind je informatie over de ziekte van Parkinson. Ook kun je als patiënt kennismodules volgen om nog meer te weten te komen over de ziekte. Parkinsonpatiënten vullen bovendien periodiek een gezondheidscheck in. Die check, een vragenlijst, wordt bekeken door de arts en/of verpleegkundig specialist in het ziekenhuis. Als alles goed gaat met de patiënt, dan is een controleafspraak op de polikliniek op dat moment niet nodig.

Tot slot kun je op een laagdrempelige manier vragen stellen aan je arts of verpleegkundige. Doel van de app is om de parkinsonpatiënt meer regie te geven. Verschillende ziekenhuizen, zoals Elkerliek en Tergooi, maken momenteel gebruik van de app of doen er onderzoek naar.

2. Parkinson Oefeningen

In de app Parkinson Oefeningen krijg je aan de hand van korte filmpjes oefeningen en tips. De filmpjes geven tips over Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), zoals lopen, opstaan en gaan zitten. Daarnaast zijn er filmpjes met oefeningen, bijvoorbeeld voor lenigheid, voor Parkinsonpatiënten. De app gebruikt geen medische taal, zodat de app makkelijk te gebruiken is voor patiënten. De app is verkrijgbaar voor Android en IOS.

3. Voice trainer

De app Voice Trainer is ontwikkeld voor mensen die slecht verstaanbaar zijn als gevolg van de ziekte van Parkinson. De app (voor IOS en Android) wordt ingezet tijdens de logopedische behandeling met de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Dit is een methode om verstaanbaarheidsproblemen bij parkinsonpatiënten effectief te behandelen.

De app laat met een stip op het scherm van je smartphone continu informatie zien over zowel de luidheid als de toonhoogte van de spraak. Hierdoor zie je meteen wat je moet aanpassen om goed verstaanbaar te zijn. De logopedist kan contact maken met de app van de patiënt en zien hoe je het doet. Daarnaast kun je kiezen uit 5 verschillende situaties, bijvoorbeeld spreken tijdens tv kijken of in de auto. Lees meer over deze app in het artikel op Smarthealth.nl.

4. Algemene fitnessapps

Er zijn verschillende apps die bijhouden hoeveel je beweegt. Bijvoorbeeld de app Gezondheid die standaard is geïnstalleerd op de iPhone of de app Runkeeper, die onder meer de afstand bijhoudt die je gelopen hebt. De informatie uit deze apps kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld een bepaalde afstand wil afleggen of andere beweging wil meten.

Meer informatie over de ziekte van Parkinson

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen