Oorzaken van en revalidatie bij Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is een hersenaandoening die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte ontstaat bij baby's. Op latere leeftijd hebben mensen met CP problemen met bewegen, zoals lopen of gericht gebruik van de armen. CP is niet te genezen. Wel kun je met revalidatie leren om te gaan met je beperkingen, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij.

Bewegingsstoornis bij cerebrale parese

Een beschadiging in de hersenen levert een bewegingsstoornis op. Mensen met CP kunnen daardoor problemen hebben met lopen, zitten, praten, leren, slikken of zien. Een groot deel van de mensen met CP is spastisch: de spieren zijn dan zo stijf en strak dat bewegen lastig is. Maar het kan ook zijn dat het lichaam spontane, ongecontroleerde bewegingen maakt. Daarnaast kan CP evenwichtsproblemen geven.

Oorzaak Cerebrale Parese

Cerebrale Parese komt bij ongeveer 1 op de 400 baby’s voor. Vaak ontstaat de beperking voor, tijdens of vlak na de geboorte. Als CP tijdens de zwangerschap ontstaat, komt dit bijvoorbeeld door een infectie in de baarmoeder, een hersenbloeding bij de baby of doorbloedingsproblemen van de moederkoek (placenta). Zuurstofgebrek tijdens of na de bevalling kan ook een oorzaak zijn van CP. Soms is een infectie in de hersenen bij jonge baby’s de boosdoener.

Diagnose en revalidatie bij cerebrale parese

De meeste mensen met CP krijgen de diagnose in hun eerste of tweede levensjaar. Als het om lichte klachten gaat, kan het ook zijn dat CP pas later wordt ontdekt. Mensen met CP krijgen revalidatiezorg om te leren lopen.

Meer informatie over Cerebrale Parese


Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen