Smartwatch geeft inzicht in ziekteverloop Parkinson

Het Nijmeegse Radboudumc kreeg in 2017 de primeur om als eerste en enige ziekenhuis buiten de Verenigde Staten de smartwatch van Verily, bomvol sensoren voor medische toepassingen, te testen. Met de Parkinson op maat-studie deden honderden Nederlandse parkinsonpatiënten mee om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen. De eerste resultaten van de studie zijn nu gepubliceerd.

Verschillend ziekteverloop

“Eigenlijk snappen we nog steeds niet goed waarom patiënten zo verschillen van elkaar, en waarom het ziekteverloop bij Parkinson zo verschillend is tussen patiënten”, aldus prof. Bas Bloem bij de start van het onderzoeksproject in gesprek met Smarthealth. Bloem is hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc in NijmegenProf. Hij is initiatiefnemer van Parkinson Op Maat. Het doel van deze studie is om van 650 Nederlandse parkinsonpatiënten zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen.

Betrouwbaar thuis monitoren

Het is mogelijk om Parkinson thuis betrouwbaar te monitoren met een smartwatch, is de conclusie van een recent onderzoek, gepubliceerd in NPJ Digital Medicine. Ook kan de smartwatch ingezet worden om het effect van behandelingen en interventies te meten.

De Radboudumc-onderzoekers laten zien dat metingen met een smartwatch in de thuissituatie vaak een ander beeld laten zien dan de metingen in het ziekenhuis. Dat komt onder meer doordat mensen met Parkinson in het ziekenhuis meer stress kunnen ervaren, waardoor een aantal symptomen zoals het trillen vaak erger worden. Thuis meten is dus een belangrijke voorwaarde om beter zicht te krijgen op verloop van Parkinson.

Lees het volledige artikel op de site van Smarthealth.

Meer informatie over de ziekte van Parkinson

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen