Ziekte van Parkinson treft vaker jonge mensen

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland stijgt het aantal jonge mensen met Parkinson.

Klachten

Parkinson is een hersenziekte. Bekende klachten waaraan je Parkinson aan de buitenkant herkent zijn traagheid, stijfheid en beven. Maar parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Bijvoorbeeld trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan.

Meer patiënten door vergrijzing

Nederland telde in 2019 al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zijn dat er in 2025 2 keer zoveel. De ziekte van Parkinson is progressief. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen en uitbreiden. Het aantal klachten, soort klachten en het verloop van de ziekte verschillen per persoon. Op den duur kunnen matige tot ernstige aandoeningen ontstaan. De ziekte is (nog) niet te genezen.

Steeds meer jonge patiënten

10% van de patiënten met de ziekte van Parkinson is onder de 40. Het beeld van een oude, gebogen man met trillende handen moet worden bijgesteld, omdat ook jongere mensen de diagnose krijgen. Dat zegt hoogleraar neurologie Bas Bloem in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Zijn jongste patiënt is 13 jaar. "Het zijn mensen middenin het leven, met kleine kinderen, relaties." Mensen die voor hun 50e levensjaar de diagnose Parkinson hebben gekregen, worden wereldwijd Yoppers genoemd (Young Onset Parkinson).

In de maatschappij

Volgens Bloem vormen hersenziektes zoals Parkinson volksziekte nummer 1. Dat komt omdat we ouder worden, maar ook onze vervuilende omgeving speelt hierbij een rol. En ook al is Parkinson een van de meest invaliderende hersenziektes, bij veel patiënten is er nog veel mogelijk. Daarom is het belangrijk om patiënten onderdeel te laten blijven van de maatschappij zoals op de arbeidsmarkt, stelt Bloem. Daarbij zijn patiënten die zich thuis opsluiten ook fysiek slechter af. "Het is aangetoond dat bewegen en sporten een medicijn is tegen Parkinson. Daarnaast maakt bewegen het risico op hersenziekten zoals alzheimer en dementie kleiner.”

Bekijk ook deze video waarin een neuroloog van Rijnstate Ziekenhuis uitleg geeft over de ziekte van Parkinson. 

Meer informatie

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen