Bewegen en revalidatie na orgaantransplantatie
Voor wie een donororgaan heeft gekregen, is het vaak spannend om weer te gaan bewegen. Het vertrouwen in je eigen lichaam heeft namelijk een deuk opgelopen. Toch kan bewegen of sporten na een transplantatie vaak prima, en is dat juist goed.
Een orgaantransplantatie is een ingrijpende operatie. De chirurg verwijdert het zieke of niet meer werkende orgaan, en plaatst het donororgaan in het lichaam. Het zijn vaak operaties die meerdere uren duren. In de periode daarna is het belangrijk dat het lichaam het nieuwe orgaan accepteert. Daarvoor krijg je veel medicatie toegediend en is rust noodzakelijk. Het herstel van een orgaantransplantatie kost dan ook de nodige tijd.
Goede conditie
Zodra het weer kan, is het goed om weer in beweging te komen. Bewegen vermindert stress en zorgt voor ontspanning. Bewegen kan het nieuwe orgaan zelfs helpen om gezond te blijven. Het zorgt namelijk voor een goede doorbloeding in het hele lichaam en houdt de bloeddruk op peil. Daarnaast zorgt bewegen voor een goede conditie, wat belangrijk is voor het herstel op de lange termijn. Langzaam opbouwen en steeds je grenzen iets verleggen is het advies van deskundigen na een transplantatie.
Begeleiding bij bewegen na orgaantransplantatie
Als weer gaan bewegen te spannend is, kun je hier begeleiding bij krijgen. Bijvoorbeeld van een fysiotherapeut of een trainer in de sportschool. Zo krijg je weer vertrouwen in je lichaam en wat het kan na de transplantatie. Ook kun je samen bewegen met andere mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad. Sommige patiëntenverenigingen hebben speciale maatjesprogramma’s waar je aan mee kunt doen. Ook bieden veel ziekenhuizen revalidatieprogramma’s aan.
Walk&Talk
Daarnaast is er op verschillende plaatsen in het land Walk&Talk: een wandelgroep voor getransplanteerden. Dit beweegprogramma is in 2018 opgezet na een proef van het VUmc in Amsterdam. Met Walk&Talk kun je samen met andere getransplanteerden een korte route wandelen en ervaringen delen. Veilig bewegen en lotgenotencontact in 1 dus. Naast Amsterdam hebben ook Groningen en Alkmaar Walk&Talk-wandelgroepen, en zijn er in andere plaatsen groepen in oprichting.
Meer informatie over orgaanaandoeningen
- Bij klachten aan de galblaas is het verwijderen van dit orgaan vaak de oplossing. En dan? Kun je wel leven zonder galblaas?
- Wil je hulp inschakelen bij revalidatie van orgaantransplantatie? Deze revalidatie-instellingen kunnen je helpen.
- Of vergelijk revalidatie-instellingen in jouw regio.