Een dwarslaesie is een beschadiging van de zenuwen in je rug. Dat komt door een gebroken rug of nek, of een tumor in je rug. De beschadiging onderbreekt de zenuwen in je rug. Daardoor zijn je spieren verlamd. Soms helemaal en soms een deel. Revalidatie helpt om zoveel mogelijk zelfstandig te leven. Je leert omgaan met de beperkingen die je hebt door de dwarslaesie. En je leert omgaan met hulpmiddelen zoals een rolstoel.
Revalidatie-instellingen houden bij hoeveel patiënten met een lage dwarslaesie behandeld worden. En hoeveel patiënten met een lage dwarslaesie na de revalidatie weer zelfstandig kunnen wonen? Deze cijfers worden ook bijgehouden voor patiënten met een hoge dwarslaesie.
Dwarsleasie en behandeling
Door een dwarslaesie, die zowel verworven als aangeboren kan zijn, raken zenuwen beschadigd en ontvangen spieren geen signalen meer vanuit de hersenen, waardoor ze verlamd raken. Bijna 95% van de mensen met een dwarslaesie kan, ondanks ernstige beperkingen, redelijk zelfstandig leven. Revalidatie kan zinvol zijn voor zowel mensen met een verworven dwarslaesie als voor mensen met een aangeboren dwarslaesie, zoals spina bifida (open rug).
Bij de revalidatiebehandeling voor dwarslaesie zoekt het behandelteam, onder leiding van een revalidatiearts, samen met de patiënt naar oplossingen voor problemen die de patiënt in het dagelijks leven tegenkomt. In sommige gevallen kan training met een looprobot nuttig zijn. Deze robot is beschikbaar op de locatie in Beetsterzwaag.
In sommige gevallen kan een tijdelijk verblijf in de kliniek op de locatie in Beetsterzwaag nodig zijn. Als dat niet het geval is, kan de revalidatiebehandeling poliklinisch plaatsvinden op een van de andere locaties van Revalidatie Friesland.