Chronische pijn en vermoeidheid

Revalidatie bij chronische pijn en vermoeidheid

Wie chronisch vermoeid is of altijd pijn heeft, ondervindt vaak beperkingen of problemen in het dagelijks leven: het gaat niet zoals je wil en je kunt lichamelijk en mentaal niet meer hetzelfde of steeds minder. Dat merk je op je werk, op school, in je relatie en gezin, bij het sporten of bij sociale contacten. Ook voor je naasten verandert er veel. Met een speciaal intensief revalidatieprogramma wordt gewerkt aan de bestrijding van de klachten, het herstel van conditie en de mentale weerbaarheid.

Chronische pijn en vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Wanneer iemand langer dan zes maanden zonder lichamelijke verklaring moe is en blijft, kan het zijn dat hij last heeft van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Revalidatie kan helpen om de fysieke en mentale belastbaarheid te verbeteren.

Chronische pijn

Van chronische pijn is sprake wanneer iemand langer dan zes weken continu of wisselend pijn heeft. Deze pijn kan ineens ontstaan of het gevolg zijn van een lichamelijke beschadiging. Pijnklachten die met chronische pijn in verband worden gebracht, zijn bijvoorbeeld fibromyalgie, artrose, hoofdpijn en chronische rug- of nekpijn (lumbago, spit, ischias). Ook kan pijn ontstaan omdat (een deel van) het zenuwstelsel overgevoelig is. Dit heet sensitisatie. Pijnrevalidatie kan helpen om balans te vinden. Zo leer je herkennen welke factoren de pijn verergeren of verminderen, en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen.

SOLK

Iedereen heeft weleens klachten die niet goed te verklaren zijn. Vaak gaan ze vanzelf over. Als de klachten langer dan drie maanden duren, en als er geen aandoening wordt gevonden die de klachten kan verklaren, dan is er sprake van SOLK: somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten.

Veel voorkomende SOLK-klachten zijn bijvoorbeeld pijn in het bewegingsapparaat, rugpijn, vermoeidheid en chronische hoofd- en buikpijnklachten. Deze lichamelijke klachten hebben forse beperkingen in het dagelijks leven tot gevolg. Revalidatie is gericht op acceptatie van gedachten en gevoelens. Je werkt aan je spierkracht en conditie, leert luisteren naar je lichaam en leert je grenzen kennen. Hierdoor bepalen je klachten niet meer je leven en kun je weer naar school, aan het werk en leuke dingen doen.

Artikelen

Chronische pijn? Deze 7 tips kunnen helpen

Als je langer dan 3 maanden pijn hebt, spreken we van chronische pijn. Bij chronische pijn heeft de pijn over het algemeen geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Als je last hebt van chronische pijn, duurt de pijn langer en/of is de pijn erger dan verwacht. Dat laatste geldt bijvoorbeeld na herstel van een ziekte of beschadiging. De pijn kan op verschillende dingen invloed hebben: je conditie, stemming, denken en doen, je sociale contacten en dagelijkse activiteiten. Wij geven je 7 tips die kunnen helpen bij revalidatie van chronische pijn.

Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen