Rijndam

Introductie door Rijndam

Locaties in: Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Schiedam, Dordrecht, Gorinchem. 

Specialisten in revalidatie
Rijndam is specialist in complexe revalidatievraagstukken. Al meer dan 100 jaar leren wij kinderen, jongeren en volwassen omgaan met de gevolgen van een ziekte, aandoening of ongeval. Onze deskundige en betrokken medewerkers krijgen en nemen de verantwoordelijkheid voor zorg die op de patiënt is afgestemd. Samen met de patiënt werken we aan de revalidatie. We doen dat centraal als het nodig is en dichtbij huis als het mogelijk is.

We volgen de ontwikkelingen op de voet, doen onderzoek en zijn een kweekvijver voor talent. Want we geloven dat de balans tussen opleiden, onderzoeken en behandelen tot de beste zorg voor onze patiënten leidt. We leveren hoogwaardige revalidatiezorg op twintig locaties in Zuidwest-Nederland. En door te investeren in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs werken we ook actief mee aan de ontwikkeling van revalidatiegeneeskundige zorg.

Wat de patiënt mag verwachten
Revalideren is hard werken! Dit is nodig, zodat de patiënt (weer) een zo zelfstandig mogelijk leven kan leiden. Een positieve instelling en doorzettingsvermogen bij het revalidatieproces is belangrijk, bij de patiënt, familie én professionals.

Wie revalideert, is constant bezig met het verleggen van grenzen. Tot waar kom ik vandaag en hoe ver kom ik morgen? De medewerkers van Rijndam helpen daarbij. En als beperkingen blijvend zijn, wordt er samen gezocht naar mogelijkheden om toch zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Revalideren doe je samen
Iedere patiënt is uniek en heeft een eigen bijzondere behoefte aan zorg. De individuele zorgvraag is dan ook ons uitgangspunt. En omdat wensen en behoeften in de meeste gevallen ook te maken hebben met de sociale omgeving, betrekken we de partner, ouders, kinderen en/of vrienden bij het revalidatieproces.

Geen cijfer bekend
4.213 Behandelingen polikliniek
628 Opnames kliniek

Kwaliteitscijfers

Rijndam

Spierziekten

Revalidatie bij spierziekten

Neuromusculaire aandoeningen (NMA) is een verzamelnaam voor een groot aantal ziekten van de spieren zelf (spierziekten), of van de zenuwen die de spieren aansturen. Hierdoor kunnen de spieren niet of niet voldoende functioneren, en nemen verschillende lichaamsfuncties vaak geleidelijk af. 

Er zijn ongeveer 600 verschillende spierziekten, waarvan een deel erfelijk is. De meeste spierziekten zijn niet genezen. Medisch specialistische revalidatie kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren, met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Revalidatiebehandeling

In Rijndam kun je terecht voor behandeling bij spierziekten. Revalidatiecentra en revalidatie-afdelingen van ziekenhuizen houden geen cijfers bij die specifiek iets zeggen over de kwaliteit van behandeling bij spierziekten. Daarom vind je op deze pagina geen cijfers.

Toelichting

Rijndam biedt behandeling aan volwassenen en kinderen met spierziekten of neuromusculaire aandoeningen. Er zijn zo’n 600 verschillende spierziekten met uiteenlopende symptomen. De meeste spierziekten zijn progressief, dat wil zeggen dat de spierkracht steeds verder afneemt. Zo’n 200.000 mensen in Nederland hebben een spierziekte.

Spierziekten zijn niet te genezen. Revalidatie kan het leven met een spier- of zenuwziekte wel gemakkelijker maken. Het behandelteam met specifieke deskundigheid op het gebied van spierziekten helpt u om zo goed mogelijk om te gaan met de beperkingen die u hebt in het dagelijks leven. 

Revalidatie bij spierziekten is eigenlijk altijd zinvol. Revalidatie bij spierziekten richt zich op het zo optimaal mogelijk functioneren en participeren in het dagelijks leven.

Meer informatie over het behandelaanbod bij volwassenen is te vinden op de website van Rijndam

Behandeling van spierziekten bij kinderen 

Als uw kind een spierziekte heeft, tast een aandoening de spieren aan. Daardoor kan hij of zij die spieren niet normaal gebruiken. In Nederland hebben ongeveer 20.000 kinderen een spierziekte. De bekendste daarvan is Duchenne Musculaire Dystrofie; een ernstige erfelijke spierziekte die alleen bij jongens voorkomt.

Tijdens de revalidatie leert uw kind hoe hij of zij met een spierziekte om kan gaan. We geven advies en oefenen veel. We ondersteunen uw kind bij het lopen, de bewegelijkheid van de gewrichten en de ademhaling. Met als doel een zo goed mogelijk leven en het behoud van vaardigheden. Als dat nodig is, gebruiken we daar hulpmiddelen en aanpassingen bij. We ondersteunen u ook bij het afstemmen van behandelingen, het denken over de school- en arbeidscarrière en mogelijkheden van vrijetijdsbesteding.

Kinderen met een spierziekte hebben veel beperkingen. Daarom is revalidatie altijd zinvol. We lichten u en uw kind voor over voorzieningen die nodig zijn om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Verder geven we inzicht in de aandoening en besteden we aandacht aan het verwerken van de beperkingen die gaandeweg groter worden.

Meer informatie over de behandeling van spierziekten bij kinderen kan je vinden op de website van Rijndam 
 

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Rijndam Hoofdlocatie
  Westersingel 300
  3015 LJ Rotterdam
 • Rijndam Kinderrevalidatie Ringdijk
  Ringdijk 84
  3054KV Rotterdam
 • De Sitterstraat Kinderrevalidatie
  De Sitterstraat 7a
  3318AA Dordrecht
 • Erasmus MC en Sophia - Kinder- en volwassenrevalidatie
  Wytemaweg 80
  3015CN Rotterdam
 • Franciscus Gasthuis
  Kleiweg 500
  3045 PM Rotterdam
 • Franciscus Vlietland
  Vlietlandplein 1
  3118 JH Schiedam
 • IJsselland Ziekenhuis
  Prins Constantijnweg 4
  2906 ZC Capelle a/d IJssel
 • Beatrixziekenhuis Volwassen en Kinderrevalidatie
  Banneweg 57
  4204 AA Gorinchem
 • Albert Schweitzer ziekenhuis
  Albert Schweitzerplaats 10
  3318 AS Dordrecht
 • Maasstad Ziekenhuis - Kinderrevalidatie
  Maasstadweg 21
  3079 DZ Rotterdam
 • Roerdomplaan Kinderrevalidatie
  Roerdomplaan 20
  3084 NM Rotterdam
 • Charloisse Lagedijk - Schoolrevalidatie
  Charloisse Lagedijk 951-D
  3084 LD Rotterdam
 • Kromme Zandweg - Schoolrevalidatie
  Kromme Zandweg 65
  3084 NE Rotterdam
 • Maria Wesselingstraat - Schoolrevalidatie regulier onderwijs
  Maria Wesselingstraat 14
  3065GA Rotterdam
 • Woensdrechtstraat - Schoolrevalidatie
  Woensdrechtstraat 20
  3045 PZ Rotterdam
Vergelijk
Revalidatie-instellingen om te vergelijken:
+ Andere revalidatie-instelling toevoegen Maximaal 3 revalidatie-instellingen